Lois Pereiro - Mato Fondo, Miguel Anxo (Boletín da Real Academia Galega, 2011)
Característica xeracional, a música sempre estivo presente na obra poética de Lois Pereiro a carón doutras artes, como o cine ou a pintura. Desde gostos non convencionais e coa vontade de mesturar experiencias. En Pereiro, a escrita poética é a escrita da dor, como acontecera en Rosalía cen anos antes. Afastados ambos dos camiños máis frecuentados, procurando o poema que nace como unha proposta estética desde unha anovada visión da arte. Unha arte radicalmente identificada coa morte e o sufrimento.