Xela a diario, unha ollada dende o cotián - Gil Arias, Darío (Boletín da Real Academia Galega, 2022)
Xela Arias deixou na súa obra o seu propio retrato, o dunha muller “loitadora” e mesmo “temeraria” que non se deixou levar nunca pola covardía. O autor ofrece neste traballo unha ollada dende o cotián dunha muller que hoxe chocaría co culto ao éxito e á competición “en todo e contra todos”, e que sempre demostrou un profundo sentido da xustiza e da liberdade. A defensa da igualdade de xénero ou mesmo a divulgación da arte foron parte das causas que a autora defendeu, esta última como membro da Asociación Cultural Fundición Nautilus promovida polo artista e amigo Xosé Guillermo, ilustrador da primeira edición de Denuncia do equilibrio (1986).