A obra narrativa de Manuel María ou como contar a vida a través do río da escrita - Queixas Zas, Mercedes (Boletín da Real Academia Galega, 2016)
Manuel María comparaba a súa obra literaria cun río, unha canle firme á que abeiraban e reatroalimentaban múltiples augas afluentes. Velaquí a raíz que sustenta unha obra narrativa que, inaugurando a década dos 50 do pasado século, abrangue máis de sesenta relatos que nacen e medran, en paralelo, á expresión escrita máis popular e recoñecida, a poética, mais tamén á dramatúrxica e ensaística. Porque se a obra é río tamén é camiño en Manuel María, pois tanto na vida como na obra, sempre de mans dadas, procurei andar os camiños que a vida puxo diante de min.