Filgueira Valverde: ensaísta e divulgador - Nicolás, Ramón (Boletín da Real Academia Galega, 2015)
Ás evocacións sobre Filgueira Valverde desde un punto persoal incorpóranse algunhas reflexións sobre o seu perfil intelectual e a súa versatilidade creativa. Repárase nalgunhas dimensións da súa obra de investigación e divulgación, destacándose tamén algúns aspectos como epistológrafo e antólogo.